Svatební pověry

Počasí

Počasí v den svatby má také svou symboliku, kterou si však lze přizpůsobit dle potřeby.

Když je krásně, jasné bude i vaše manželství. Pokud máte promoknout, tak to vám zaprší k manželství štěstí. A pokud bude sněžit, přinese vám to bohatství a požehnání

Den na svatbu a měsíc

Doba masopustu od 6.1. do 10.3. a celý podzim do 25.11., t.j. období posvícení. Tyto období představují podle pověr nejvhodnější období pro svatbu. Květen už takovou dobrou reputaci nemá. Podle pověr sňatek v květnu přinese neštěstí a smutek. K datu je i několik pořekadel například. „Svatba na Nový rok, k věrnosti a lásce skok.“

Barvy

Modrá –  to je znamení věrné lásky. Nevěsta by však neměla mít šaty modré, ani fialové barvy, to by znamenalo modřiny a smůlu.
Fialová  – je hodná je pro šaty družiček a svatební výzdobu. Nehodí se však pro nevěstu.
Zelená  – této barvě je vhodné se na svatbě vyhnout.  Symbolizuje možnou nevěru
Bílá – vyjadřuje čistotu a nevinnost. Je také nejoblíbenější na svatebních šatech a dá se snadno kombinovat s jinou barvou.

Oblečení

Co by na sobě měla mít nevěsta, aby vstup do manželství byl šťastný ?

Bývá to něco nového, co bude symbolem nového začátku. Potom něco starého, co bude symbolizovat zachování rodinné tradice. Například starý rodinný šperk. Dále něco půjčeného, nejlépe od šťastně provdané ženy. To přinese kousek štěstí nevěstě. A také něco modrého, jako symbol věrnosti a lásky. Například modrý podvazek nebo stužka ve svatební kytici.

Naopak se nedoporučují pravé perly, které symbolizují pláč a ženichův motýlek, to aby po svatbě nikam neuletěl.