Svatební tradice

Nevěstiny šaty

Tradice pocházející z viktoriánské Anglie, kdy nevěsta má na sobě něco starého, nového, půjčeného a modrého.

Něco nového je symbolem budoucnosti a nového začátku.
Něco starého symbolizuje spojení s nevěstinou rodinnou tradicí.
Něco půjčeného je symbolem přátelství a pomoci, kdy bude mít nevěsta stále kolem sebe  příbuzné a přátele, kteří při ní budou stát v dobrém i zlém.
Něco modrého jako symbol věrnosti.

Družičky

Už od starověkého Říma doprovázejí družičky nevěstu na obřad. Měly by mít šaty stejné barvy jako nevěsta. Jejich tradiční úlohou bylo, aby zmátly zlé duchy a ochránily nevěstu.

Voničky

Každý svatební host dostane do klopy tzv. voničku z myrty. V dřívějších dobách si každá budoucí nevěsta pěstovala myrtu, která byla symbolem krásy, nevinnosti a čistoty.

Ženich

Ženich by měl vidět nevěstu v šatech až ve svatební den při obřadu. Nevěsta by měla spatřit nejdříve ženicha, teprve potom on ji.

První tanec novomanželů

K udržovaným tradicím patří zejména první společný tanec. V současné době si novomanželé obvykle zvolí svou oblíbenou píseň.

Svatební tradice svědek

Svědek má na svatbě jednu z nejdůležitějších rolí. Stvrzuje svým podpisem platnost uzavřeného sňatku. Bývá organizátorem svatby a často moderuje pořádání svatební her. Je doslova pravou rukou novomanželů.

Pečení svatebních koláčků

Ty se pečou několik dní před svatbou a v různých regionech mají jinou velikost. Obvykle bývají plněny tvarohem, povidly, mákem nebo jablky. Budoucí novomanželé koláče rozdávají dle tradice své rodině, sousedům a přátelům.

Svatební přípitek

Svatební hostinu obvykle zahajuje přípitkem tatínek nevěsty.

Děkování rodičům

Jedním z tradičních zvyků je poděkování rodičům. Jak víte, vždy je za co poděkovat. Třeba za lásku a péči, s jakou vás vychovali.

Vybírání do střevíčku

Pokud hledáte vhodný způsob, jak vybrat pro peníze pro novomanžele, tak se můžete spolehnout na osvědčené vybírání do střevíčku. Lze to různými způsoby, jakým je např. sólo s nevěstou nebo formou dražby např. právě tohoto svatebního střevíčku.