Láska protikladů

Co přitahuje protiklady ?

Ve fázi zamilovanosti rozdílnost velmi přitahuje až fascinuje. Proto rčení, že protiklady se přitahují, je pravdivé, ale většinou neplatí u dlouhodobých vztahů. Dlouhodobé šťastné vztahy obvykle tvoří lidé, kteří mají podobné myšlení. Stejný náhled na svět jsou pro vznik dlouhodobého manželství nejdůležitější. Nejlépe to klape lidem, kteří si jsou co nejvíce podobní a to jak vzhledově, sociálním původem nebo materiálně. Nesmí je to ale svést k rutině.  

Vztah dvou protikladných povah je mnohem větší výzva. Pokud přijmou přednosti a slabosti toho druhého, mohou introvert a extrovert při vzájemném pochopení vytvořit silný pár. Vzájemná jinakost tak může být obohacující.

Je třeba chápat, že introvert a extrovert vidí svět zcela jinak než ten druhý. Introvert dává přednost klidnější formě trávení společného času a extrovert miluje společenské akce a spontánní chování.

Extroverta nabíjí společenský život kolem něj a stále hledá nové podněty a dodá do vztahu odvážnější nápady. Bývá však impulzivní a stále skáče od jednoho nápadu k druhému. Zatímco introvert je mnohem racionálnější a udržuje si od dění kolem sebe určitý odstup. Může tak opačně naladěnému partnerovi pomoct nalézt optimální řešení.

Oba typy potřebují určitou dávku samoty. Jen extroverti v menších dávkách a kratší dobu. Pokud introvert přijde z náročné práce domů, potřebuje chvíli klidu. Zatímco extrovert chce rychle sdělit, co zajímavého během dne zažil.

Jestliže mají partneři odlišný názor i na chod domácnosti, na výchovu svých dětí, nebo například na sex. Potom jim to ve vztahu příliš klapat nebude. To jsou totiž příliš zásadní otázky, na kterých vztah stojí. Musí často přijímat kompromisy, které oba dva unaví a jejich partnerství potom rychle zkrachuje.

Dříve nebo později by také došlo k velkému konfliktu u dvou lidí s rozdílným pohledem na finance. Mezi člověkem spořivým a člověkem marnivým je konflikt jen otázkou času.

Také pokud se sejdou ve vztahu dva cholerici, asi to nebudou mít snadné. Výbušný člověk bude pravděpodobně lépe fungovat ve vztahu s klidným člověkem, kterého jen tak něco nerozhodí. Proto platí, že jen některé povahové vlastnosti se mohou velmi dobře doplňovat.

Nejlepší prognózu tak mají partneři, kteří mají více podobného a jsou schopni prožívat společné romantické nebo cestovatelské zážitky, na které jen tak nezapomenou.